Новини

Головні 10 трендів у 2021 році за версією The Economist

Том Стендідж, заступник редактора The Economist і редактор розділу «Світ в … році» виділив 10 трендів, за якими потрібно стежити у 2021 році.

Боротьба за вакцини

У міру появи перших вакцин у великій кількості найважливішим завданням вже стає не розробка, а їх дистрибуція. Можна очікувати, що всередині країн та між ними розгорнеться активна дискусія на тему того, хто і коли повинен отримати вакцину. Цікаво, як багато людей будуть відмовлятися від щеплень.

Нерівномірне відновлення економіки

Після пандемії економічне зростання буде фрагментованим. Державам належить зберігати бізнес і допомагати тим, хто втратив роботу. Розрив між сильними та слабкими компаніями буде збільшуватися.

Встановлення нового світового порядку

Як новий президент США Джо Байден зможе виправити міжнародний порядок, в основі якого лежать застарілі правила? Очевидно, йому доведеться почати з Паризької угоди по клімату та ядерної угоди з Іраном. У будь-якому випадку, зміни, які почалися при Дональді Трампу, триватимуть і після закінчення його терміну.

Напруженість між США і Китаєм

Не варто чекати, що новий президент США припинить торгову війну з Китаєм. Замість цього він захоче налагодити відносини з союзниками, щоб вести її більш ефективно. Багато країн від Африки до Південно-Східної Азії намагаються триматися осторонь від конфлікту.

Компанії втягнуті в торгові війни

Бізнес виявився мимовільним учасником американо-китайського конфлікту. Це не тільки Huawei та TikTok, а й інші компанії. Присутність геополітики в бізнесі збільшується. Крім тиску зверху, керівники також стикаються з тиском знизу. Їх співробітники та клієнти вимагають, щоб вони зайняли позицію по зміні клімату та соціальної справедливості, де зусиль політиків було недостатньо.

Прискорена цифрова трансформація

У 2020 році пандемія прискорила поширення технологій у всіх сферах життя — від відеозв’язку та онлайн-шопінгу до віддаленої роботи та дистанційного навчання. 2021 року стане зрозуміло, чи збережуться ці тренди або підуть в минуле.

Світ стане менш легким на підйом

Туризм буде скорочуватися і змінюватися. Більший акцент буде зроблений на внутрішні подорожі. Зі значними труднощами зіткнуться авіакомпанії, готельні мережі та виробники літаків, а також університети, які значною мірою покладаються на іноземних студентів. Постраждає і культурний обмін.

Можливості для заходів щодо змін клімату

В умовах кризи уряди отримали можливість боротися зі зміною клімату. Вони інвестують в екологічні ініціативи, щоб створити робочі місця і скоротити викиди. Кліматична конференція ООН зі зміни клімату у 2020 році була відкладена. Подивимося, наскільки амбітними будуть плани з скорочення викидів, які озвучать у кінці 2021 року.

Події, перенесені з 2020 року

Здається, почуття дежавю буде переслідувати нас весь 2021 рік. Як згадувалося вище, багато заходів, наприклад, Олімпійські ігри та «Експо-2020» в Дубаї, були перенесені. Можливо, частина з них так ніколи й не відбудеться.

Тривожний сигнал для інших ризиків

Деякі вчені та аналітики вже багато років попереджали про небезпеку пандемії. Зараз у них з’явилася можливість змусити політиків серйозніше ставитися і до інших проблем, наприклад, стійкості до антибіотиків і ядерному тероризму.

2021 рік обіцяє бути особливо непередбачуваним, з огляду на такі чинники, як пандемія, нерівномірне відновлення економіки та нестабільну геополітику. Нехай знання майбутніх ризиків і можливостей підвищить наші шанси на успіх.

The Economist

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.