Новини

Інформаційна система «Вулик»: для чого створена та як працює

2 листопада, в межах четвертого Національного форуму ІТ-директорів органів влади, де окрема дискусійна панель була присвячена децентралізації і впровадженню сучасних технологій на місцях, відбулась презентація системи «Вулик».

Це – інформаційна система, розроблена для центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів). Вона підвищить доступність та якість адмінпослуг, що їх надають ЦНАПи, та забезпечить надійне зберігання й захист інформації.

Наразі в Україні працює близько 800 ЦНАПів, і майже 80–85% серед них не мають інформаційних систем управління процесом надання послуг, яке б значно покращило ефективність роботи з обслуговування громадян.

Тому Державне агентство з питань електронного урядування України ініціювало впровадження типової інформаційної системи для забезпечення єдиних високих стандартів роботи ЦНАПів по всій території України, яка дістала влучну назву «Вулик».

Інформаційна система «Вулик» відрізняється від інших систем тим, що має доступ до державних реєстрів та можливість онлайн-обміну даними через систему «Трембіта». Це дозволить суттєво пришвидшити процес надання адміністративних послуг громадянам.

Також «Вулик» прискорить роботу адміністраторів ЦНАПів завдяки переходу до електронного документообігу та спрощеному доступу до даних державних реєстрів у режимі реального часу. «Вулик» базуватиметься на «хмарних» технологіях, тому дозволить надавати технічну підтримку дистанційно та швидко без потреби наймати місцевих ІТ-спеціалістів.

Наразі триває пілотна експлуатація «Вулика» в десяти містах України з чисельністю населення від чотирьох до 100 тисяч мешканців. Але планується, що інформаційна система буде запущена у майже 400 ЦНАПах по всій території України до кінця 2020 року.

Інформаційна система «Вулик» впроваджується Академією електронного управління (Естонія) у співпраці з Державним агентством з питань електронного урядування України у межах проекту програми підтримки U-LEAD EGOV4UKRAINE. Програмне забезпечення для «Вулика» розроблено українською ІТ-компанією SoftXpansion.

Розвиток та впровадження «Вулика» є частиною програми підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою», яка триває від 2016-го до 2020 року включно. Фінансується ЄС та його державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Джерело

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.