Новини

Майбутнє електронного урядування – за повністю автоматизованими послугами

90% усіх державних послуг – у режим онлайн до 2024 року. Зменшення кількості взаємодій громадян і бізнесу з владою втричі. Досягнення нульового рівня корупції у сфері надання адміністративних послуг.

Ці та інші цілі передбачає концепція програми «Держава у смартфоні», експертне обговорення якої днями відбулося у Києві.

Ця концепція є логічним продовженням чотири роки тому розпочатої Урядом програми запровадження електронних сервісів для громадян і бізнесу. Як результат – сьогодні українцям на сайті Кабінету Міністрів уже доступно 125 національних електронних послуг, більше половини з яких позбавляють громадян необхідності відвідувати органи влади та дозволяють отримати результат онлайн.

Кожна державна послуга передбачає кілька етапів трансформації до того, як вона стане доступною онлайн. Найбільш складний і тривалий етап – це внесення відповідних численних змін до законодавчої бази, що є запорукою набуття електронними послугами юридичної сили. Політична воля і активна підтримка Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана дозволили суттєво пришвидшити цей процес і закласти міцний фундамент для стрімкого розвитку електронного урядування в Україні.

В обговоренні концепції програми взяв участь Президент України Володимир Зеленський, який висловив свою цілковиту підтримку в її реалізації.

«Я вірю у ваш талант і бажання зробити Україну цифровим лідером і гарантую вам політичну волю. Маємо спільно готувати ініціативи, законопроекти та здійснювати кроки, що знімають бар’єри до цифрової економіки та електронного урядування», – підкреслив Володимир Зеленський під час зустрічі.

«Держава у смартфоні» передбачає детальний план дій розвитку електронного урядування на 2019 рік та стратегічні цілі до 2024 року. Очікується, що до кінця поточного року в Україні з’явиться 70 нових електронних послуг. Серед планів на 2019-й також – створити службу підтримки користувачів і мобільний додаток для е-послуг. Особливу увагу буде приділено розвитку електронної ідентифікації. Аби вона стала більш масовою та доступною для громадян, необхідно запровадити видачу ID-карток із підтримкою електронного підпису.

За словами радника глави держави Михайла Федоріва, це стане реальним лише за умови консолідації довкола спільного плану дій усіх експертів, талановитого українського ІТ-бізнесу, всіх гілок влади та політичної волі на найвищому рівні.

На думку першого заступника голови Державного агентства з питань  е-урядування Олексія Вискуба, для прискорення розвитку електронних послуг необхідно якнайшвидше нарощувати кількість електронних взаємодій між органами влади в межах системи обміну інформації між державними реєстрами «Трембіта», яка почала діяти у травні цього року. Повномасштабне використання цієї системи дозволить суттєво підвищити якість надання наявних послуг та навести лад у державних реєстрах, а саме – мінімізувати дублювання даних та перевіряти їх актуальність у реальному часі.

«Ми розуміємо, що майбутнє електронного урядування в Україніза повністю автоматизованими послугами, які цілковито виключають участь чиновника в розгляді онлайн-заявки», – додав Олексій Вискуб. Як приклад навів послугу «Повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будівельного паспорту», яку від середини 2018 року надають без участі чиновників, що дозволило зменшити кількість відмов на понад 50% – і до нуля.

Впродовж найближчого часу заплановано ще кілька експертних обговорень для фіналізації майбутньої концепції програми «Держава у смартфоні», після чого документ буде оприлюднено.

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.