Новини

Міноборони України найближчим часом може замовити розробку БпАК «Сокіл-300» від ДККБ «Луч»

Перший вітчизняний розвідувально-ударний БпАК «Сокіл-300» може почати постачатися у Збройні сили України вже за кілька років. Зокрема, в інтерв’ю «Security talks с Валентином Бадраком» Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ «Луч» Олег Коростельов повідомив, що Міністерство оборони України, ймовірно, найближчим часом профінансує ДКР з розробки українського безпілотного комплексу. Про це повідомляє Defense Express.

«Наші „стукання у двері“ замовника практично увінчалися успіхом. Я думаю, наше Міністерство оборони замовить нам цю роботу (ДКР)»,— відзначив Олег Коростельов.

За його словами, при відповідному фінансуванні безпілотний комплекс планують розробити в дуже стислі терміни, оскільки «левова частка» робіт з розробки найбільш складних внутрішніх систем для такого виробу та систем управління вже існує й апробована на комплексі «Нептун».

«Ми плануємо виконати її (розробку) досить швидко – до перших польотів пройде менше, ніж рік, а так ми її плануємо закінчити за півтора. Щоб протягом півтора-двох років приступити до серійного виробництва»,— розповів очільник ДККБ «Луч».

До створення «Сокіл-300» залучать вже спрацьований по проекту «Нептун» «пул» українських розробників, оскільки більшість систем в безпілотному комплексі будуть базуватися на напрацюваннях та розробках, запроваджених в комплексі РК-360 МЦ.

«Ми замовлятимемо планер з композитних матеріалів. Ми вже придивляємось – таких підприємств 3–4 є в Україні, які це можуть робити»,— зазначив Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ «Луч». А ось двигун в безпілотному апараті, скоріш за все, буде іноземним. Оскільки закладені в «Сокіл-300» технічні характеристики потребують мотор невеликої потужності.

«На певну вагу безпілотника є певний тип двигунів. Вони оптимальні за витратами пального, ваги тощо. Наші підприємства не випускають двигуни потужністю 150 кінських сил (які оптимальні для БПЛА вагою до 1,5 тонн – „Сокіл-300“ має злітну вагу 1130 кг). Вони випускають двигуни потужністю 250, 300 (к.с.) та вище»,— зауважив Олег Коростельов.

Нагадаємо, перша презентація «Сокіл-300» відбулася у листопаді 2020 року. За задумом розробників, вітчизняний БПЛА оперативно-тактичного рівня зможе підіймати до 300 кг корисного навантаження, серед якого можуть бути керовані ракети з дальністю 7,5 км та комплекси РЕБ. Крім того, безпілотний апарат буде оснащений малогабаритною РЛС, потужною оптико-прицільною станцією та станцію з синтезованою апертурою антени.

Під час міжнародної виставки «Зброя та Безпека-2021» представники ДККБ «Луч» повідомили, що на підприємстві працюють на проектом «Сокіл-300» за власні кошти й планують до кінця 2021 року виготовити перший дослідний зразок БПЛА й розпочати наземні випробування.

БПЛА «Сокіл-300», Олег Коростельов, ДККБ "Луч"

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.