Новини

Нова е-послуга – онлайн-реєстрація ТОВ

9 липня в Україні запрацювала нова електронна послуга, що дозволяє онлайн зареєструвати товариство з обмеженою відповідальністю, що діє на підставі модельного статуту.

Новація доступна на порталі «Онлайн-будинку юстиції» та вебпорталі Кабінету Міністрів України в розділі «Електронні послуги».

Нова онлайн-послуга забезпечить онлайн-реєстрацію ТОВ із можливістю формування необхідної редакції модельного статуту шляхом вибору відповідних пунктів або використання редакції за замовчуванням. Одночасно можна подати заяву на застосування спрощеної системи оподаткування та реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ). Чинні ТОВ, що працюють на підставі власної редакції установчих документів, дістають можливість дистанційно перейти на модельний статут без необхідності відвідувати центри надання адміністративних послуг чи суб’єктів державної реєстрації особисто.

Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України, презентуючи електронну послугу, наголосив: «Мета Уряду – максимально спростити умови ведення бізнесу в Україні. Підприємці, які створюють робочі місця, сумлінно сплачують податки, мають відчувати нашу цілковиту підтримку. Тому при впровадженні електронних послуг ми традиційно приділяємо особливу увагу бізнес-сегменту. Перелік онлайн-послуг для бізнесу поповнився новими можливостями: реєстрація компанії в Україні та внесення змін до установчих документів тепер можливі лише у кілька кліків!»

Аби скористатись онлайн-реєстрацією ТОВ, потрібно авторизуватися у персональному кабінеті «Онлайн-будинку юстиції», сформувати заяву, обрати необхідні опції модельного статуту та накласти електронні підписи засновника (чи заявників). Після цього зазначені документи стають доступними державному реєстратору для прийняття відповідного рішення. Розгляд документів здійснюється протягом 24 годин після надходження, окрім вихідних та святкових днів.

Павло Петренко, міністр юстиції України: «Міністерство юстиції послідовно реалізовує ініціативи, які дають можливість і пересічним громадянам, і підприємцям отримувати державні послуги онлайн – швидко та без будь-якої бюрократії. Якісні послуги для бізнесу – важлива складова формування сприятливого бізнес-клімату в державі. Це – додаткові інвестиції, робочі місця, наповнення бюджету за рахунок податків. Останній пункт – дійсно важливий, адже завдяки реформі децентралізації, яка реалізована Урядом Володимира Гройсмана, кошти з податків ідуть на потреби місцевих громад та мільйонів українців безпосередньо».

Нова онлайн-послуга як для новостворених, так і для чинних ТОВ, забезпечує можливість дистанційно обрати модель управління, найменування, керівництво, види діяльності, порядок виплати дивідендів, збільшити розмір статутного капіталу та скликати загальні збори. А також обрати систему оподаткування, отримати рекомендації та підказки щодо юридичних наслідків вибору кожного з наявних варіантів.

Система за результатом заповнення покрокової онлайн-форми створює заяву на реєстрацію та рішення засновників про створення юридичної особи, в якому зазначається код модельного статуту, що визначає обрані пункти статуту.

Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України: «Електронні послуги роблять взаємодію громадянина і бізнесу з державою не лише прозорою та зручною, а й мінімізують можливість зловживань із боку чиновників. Послуги економлять гроші та час і роблять державне управління більш ефективним».

Над проєктом працювали Державне агентство з питань електронного урядування України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство юстиції у партнерстві з Офісом реформи адміністративних послуг, Офісом ефективного регулювання BRDO та швейцарсько-українською програмою EGAP, що виконується Фондом Східна Європа.

Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа: «Бізнес – ДНК економіки будь-якої країни. Тому кращі умови для розвитку бізнесу напряму корелюються з рівнем життя її громадян. Нова послуга дозволяє суттєво полегшити та прискорити реєстрацію бізнесу, суттєво зменшити корупційні ризики. Вірю, впровадження послуги дозволить Україні піднятися ще на кілька сходинок у рейтингу Doing Business».

Нагадуємо, що навесні 2019 року Урядом були внесені зміни до законодавства, які запровадили новий тип модельного статуту для ТОВ. Новий модельний статут дістав можливість налаштування під потреби ТОВ, тож при використанні саме такого статуту можна обрати необхідні опції для різних статей установчого документу. Також новий статут став машиночитаним – за результатом вибору відповідних пунктів формується код статуту, який може використовуватись системами для визначення змісту модельного статуту ТОВ. Із цього коду системи також можуть згенерувати текст статуту або з обраних пунктів статуту згенерувати його код за затвердженим та загальнодоступним алгоритмом. Прийняття відповідної нормативної бази щодо модельного статуту дозволило реалізувати е-послугу електронної реєстрації ТОВ.

Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш, вітаючи запровадження нової е-послуги для бізнесу, підкреслив важливість і актуальність електронного урядування для реформування української системи державного управління на всіх рівнях. Він також підтвердив готовність Швейцарії й надалі підтримувати розвиток важливих електронних послуг, які були б якісними, зручними, ефективними та мали суттєвий антикорупційний вплив.

Товариства з обмеженою відповідальністю є найпоширенішою організаційно-правовою формою юридичних осіб в Україні. Так, 2018 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було зареєстровано 81 312 юридичних осіб, серед них 62 141 – це ТОВ, тобто 76% усіх юридичних осіб, зареєстрованих за минулий рік.

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.