Новини

Відтепер зареєструвати громадську організацію можна онлайн

20 червня 2019 року в Україні запрацювала нова електронна послуга, що дозволяє зареєструвати громадську організацію зі статусом юридичної особи.

Новація доступна на порталі «Онлайн-будинку юстиції» та Урядовому порталі kmu.gov.ua в розділі «Електронні послуги».

Електронна послуга забезпечує можливість як подати документи, так і дістати відповідь про реєстрацію ГО онлайн. Таким чином, послуга виключає необхідність відвідувати центри надання адміністративних послуг чи суб’єктів державної реєстрації заявникам особисто.

Над проєктом працювали: Державне агентство з питань електронного урядування України, Міністерство юстиції України, ДП «Національні інформаційні системи» за підтримки програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що виконується Фондом Східна Європа, Фондом «Інновабрідж» та фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва. А також – команда проєкту USAID «Громадяни в дії».

Олександр Саєнко, міністр Кабінету Міністрів України, говорячи про важливість запуску електронної послуги, відзначив: «Ще до того, як стати міністром, я як юрист займався реєстрацією громадських організацій, був і є засновником двох громадських організацій і добре пам’ятаю, яких зусиль та часу це коштувало. Саме тому, коли 2014 року ми на чолі з Володимиром Гройсманом прийшли працювати в Уряд, реалізували ініціативу створення Державного агентства з питань електронного урядування й розпочали діджиталізацію адміністративних послуг»

Аби скористатись онлайн-реєстрацією ГО, потрібно авторизуватись у персональному кабінеті «Онлайн-будинку юстиції», сформувати заяву, долучити до неї перелік необхідних документів у форматі PDF, накласти на документи електронний підпис, після чого зазначені документи стають доступними державному реєстратору для прийняття відповідного рішення. Термін розгляду заяви становить три робочі дні.

Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України, зазначив, що на цю електронну послугу громадськість чекала вже давно. І Агентство продовжує прислухатись до запитів суспільства, аби задовольнити потребу громадян, бізнесу, активістів у інструментах електронного урядування. Вже наразі на Урядовому порталі доступно понад 120 електронних послуг. До кінця року їх кількість зросте ще на 50. І надалі акцент буде зроблено на впровадженні повністю автоматизованих послуг, що надаються без участі посадових осіб, та таких, які згруповані за принципом життєвих та бізнес-ситуацій.

Ключова особливість електронної послуги полягає в тому, що відтепер засновники організації, перебуваючи у різних місцях, можуть підписувати документи дистанційно. Заявник надає доступ до документів, що подають, співзасновникам організації за лінком. Після підпису всіма співзасновниками документи автоматично надсилаються держреєстратору. На думку розробників е-послуги, це додає чималої зручності активістам, які проживають у різних містах України або тимчасово перебувають за її межами.

Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа: «Це – одна з перших послуг винятково для громадського сектору. Наразі основна частина е-послуг, що надаються, розроблена для пересічних громадян та бізнесу. Сподіваюся, що надалі таких послуг для громадського сектора стане більше. Але найважливішим, я вважаю, є створення ефективних каналів комунікації та взаємодії для громадянського суспільства та влади. Ми разом із партнерами будемо продовжувати працювати у цьому напрямку».

Першою громадською організацією, яка була зареєстрована повністю онлайн, стала ГО «Електронна республіка». Відповідний запис у ЄДР з’явився 6 червня 2019 року. Організація зареєстрована у Києві та підтримує розвиток електронного урядування в Україні. За словами голови ГО Євгена Поремчука, традиційний процес реєстрації лишається доволі складним та забюрократизованим, проте онлайн-подання заяви та необхідного пакету документів забирає тепер не більше 30 хвилин. Доволі слушною новацією є можливість підписувати пакет документів співзасновниками дистанційно.

Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш, вітаючи запровадження нової е-послуги для громадського сектору, підкреслив важливість і актуальність електронного урядування для реформування українського державного управління на всіх рівнях. Він також підтвердив готовність Швейцарії продовжувати підтримувати розвиток соціально важливих електронних послуг, які були б зручними, якісними та мали суттєвий антикорупційний вплив.

Нагадаємо, що від квітня 2016 року на сайті «Онлайн-будинку юстиції» доступна послуга з попереднього правового аналізу документів на реєстрацію громадської організації. Вона має консультаційних характер та не виключає необхідності відвідувати держреєстратора особисто. За час існування цією послугою скористались майже сім тисяч осіб.

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.